top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverHulphond

Niet aaien en/of paaien!


Niet aaien en/of paaien!

Vraag altijd eerst even aan de eigenaar of je zijn of haar hond mag aaien, wacht daarna even of de hond op jouw uitnodiging reageert en naar je toe komt, zorg dat dit initiatief bij de hond ligt. Komt hij niet naar je toe, loopt hij zelfs van je weg of wordt hij juist nerveus? Dan heeft de hond op dat moment even geen behoefte aan contact en probeert dit op zijn manier duidelijk te maken.

Forceer het maken van contact dan ook niet en respecteer de keuze van de hond.

Er zijn veel situaties te bedenken, waardoor honden niet geaaid en/of gepaaid mogen worden, elke hond of eigenaar heeft zijn eigen redenen hiervoor, respecteer altijd de keuze van zowel de eigenaar als zijn of haar hond!

Enkele voorbeelden waarom een hond nooit! zonder uitnodiging geaaid mag worden:

 • Hulphonden / Therapiehonden:

Misschien is de hond die jij probeert te aaien wel een geleide, assistentie of hulphond. Dit kan grote gevolgen hebben voor de eigenaar.

 • Onzekere / angstige / eenkennige honden:

Niet alle honden willen gelijk contact maken met mensen, sommige honden vinden andere mensen juist helemaal niet zo leuk, dit kan grote gevolgen hebben voor jou terwijl je de hond probeert te benaderen.

 • Honden met verdedigingsagressie:

Sommige honden hebben de drang om hun omgeving, spullen of eigenaar te verdedigen. Dit kan genetisch of aangeleerd gedrag zijn. Kom je te dichtbij en dus over de grens van de hond, kan ook dit zeer vervelende gevolgen hebben voor jou, ook al wil je nietsvermoedend vriendelijk naar de hond zijn.

 • Revaliderende honden:

Bij een hond kun je niet altijd aan de buitenkant zien of hij geopereerd is of een andere beperking heeft.

 • Blinde en/of dove honden die van onverwachts contact schrikken.

 • Honden die niet graag contact met andere mensen maken.

 • Eigenaren die hier niet van gediend zijn:

Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat alleen de eigenaar niet wil dat zijn of haar hond andere mensen begroet, ook al is de hond wel vriendelijk en mankeert hij niets. respecteer deze wens van zijn eigenaar!

 • Honden die aan het trainen zijn en dus geconcentreerd aan het werk zijn:

Er is niets zo frustrerend om tijdens het werken aan een project door iemand gestoord te worden, waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Ook hondentrainers of eigenaren die hun hond trainen, kunnen erg geïrriteerd raken als ze tijdens een trainingsmoment gestoord worden.

 • De hond kan een voedsel allergie hebben of op dieet zijn:

Niet elke hond kan allerlei voedsel verdragen, de hond kan hier zelfs erg ziek van worden of dagen lang jeuk hebben na het eten van ander voedsel. De hond heeft dus 1 sec plezier tijdens het eten van een heerlijk koekje, maar daarna dagenlang frustratie door de opspelende allergie.

 • De eigenaar wil niet dat zijn of haar hond door een vreemde geaaid en/of gepaaid wordt:

Niet elke baas is lichamelijk in staat, om een zeer enthousiaste hond te kunnen houden aan de looplijn, die door u uitgenodigd wordt om te spelen, knuffelen of een voertje aan te nemen. Dit kan naast frustratie, ook lichamelijk letsel veroorzaken bij de eigenaar.

Hulphonden

Veel mensen zeggen meestal uit zichzelf, bij het zien van een herkenbare hulphond, “Oh dit is een hulphond en mag niet geaaid worden”. Maar helaas worden deze hulphonden, toch vaak aangehaald en/of gepaaid, ondanks dat de hond voorzien is van een label op zijn dekje met “Niet aaien”.


Door dat u de hond toch probeert te aaien en/of te paaien, kan dit grote gevolgen hebben voor de eigenaar die afhankelijk is van zijn of haar hulphond. Bijvoorbeeld de persoon met een ASS hulphond of PTSS hulphond kan een angstaanval krijgen, iemand met epilepsie kan een toeval krijgen, iemand die blind is kan onzeker worden en iemand met een andere lichamelijke handicap kan zich blesseren.

Ook vrolijk praten tegen de hond, zodat de hond toch nog even enthousiast reageert, kan erg frustrerend zijn voor de eigenaar. De persoon die de aandacht van de hond wil, krijgt een bevredigend gevoel en voelt zich prettig door de reactie van de hond, dat bijzondere effect hebben dieren op mensen. Maar er wordt geen rekening gehouden met de persoon aan de andere kant van de looplijn.

Ook hulphonden mogen geaaid worden

Dit kan weer verwarrend zijn, omdat er ook veel mensen zijn die nu denken dat alle hulphonden of assistentie-honden helemaal nooit geaaid mogen worden. Ook deze honden mogen soms met toestemming van de eigenaar geaaid worden. Als de hond zijn tuig niet om heeft en het commando “vrij” heeft gekregen, heeft ook deze hond de gelegenheid om te spelen en/of knuffelen.

Diabetes hulphond mogen wel geaaid worden?

De diabetes hulphonden getraind via Kibō Medical Detection Dogs, mogen vaak van de eigenaar wel geaaid of mee gespeeld worden, ook mogen deze honden vaak buiten spelen met andere honden. Wij leren de honden om in allerlei leuke en moeilijke situaties, de geur van zijn eigenaar boven alles te verkiezen. Mensen

Neemt niet weg, dat ook deze honden, hoe leuk, lief en sociaal zij ook zijn, niet altijd gelijk een aai over de bol waarderen.

Hoe benader je een hond dan wel?

Mag je de hond wel aaien? en waardeert de hond dit ook? Aai dan niet met een voorovergebogen houding over de bovenkant van zijn kop. Dit vinden honden geen fijne benadering of leuke eerste ontmoeting. Laat de hond eerst op zijn manier kennismaken, dat doet hij met zijn neus! Geef de hond zijn tijd en ruimte om aan jou te snuffelen, zo kun je zien of de hond ook met jou contact wil maken.

Is de hond ook geïnteresseerd? Aai de hond aan de zijkant of onderkant van zijn kop of op de borst, dit zal hij zeker waarderen en kun je vriendjes maken.


191 weergaven0 opmerkingen
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page