top of page
Hulphond voor autisme.jpg

Training hulphond voor Autisme

Bij Kibō is het mogelijk om een hulphond voor autisme te trainen, waarbij angst voor sociale contacten op de voorgrond staat. Wanneer u nog geen hond heeft zoeken wij voor u een geschikte hond om deze vervolgens samen met een coach vanuit Kibō te trainen.

 

Alvorens de hond afgestudeerd is en klaar is voor de praktijk en hij of zij het felbegeerde hulphonden dekje om krijgt, gaat een intensieve opleiding aan vooraf. De coaches van Kibō begeleiden u samen met uw hulphond in opleiding in uw thuissituatie. De trainingen worden volledig aangepast op het leven van u of uw kind, daar waar een hulphond de zelfredzaamheid kan vergroten of steun kan bieden. U en eventueel uw gezin dienen actief deel te nemen aan de trainingen. Tijdens de periodieke praktijk trainingen zal u samen met uw coach de oefeningen oefenen. Deze kunt u vervolgens verder oefenen en bijhouden in een logboek. Tussentijds kunt u contact met uw coach onderhouden middels digitale ondersteuning en telefonisch contact. De gehele opleiding duurt circa één jaar.

Wat zijn de taken?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Iedere autisme hulphond heeft een andere taak. Iedere persoon met ASS is immers ook anders. Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de hulphond voor autisme een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school.  Een hulphond is maatwerk. Hetgeen de hond aangeleerd zal worden zal helemaal naar wens van het baasje zijn, deze wensen bespreekt u tijdens het intakegesprek samen met de coach.

Wat alle hulphonden van Kibō gemeen hebben, is dat de hond getraind wordt om afwijkend lichaamsgeur te detecteren, namelijk de geur van spanning en angst. De hond zal na het detecteren van deze geur een melding geven, deze melding zal de spanning doorbreken en zorgen voor een plezierige afleiding.

Het uiteindelijke doel is het reduceren van spanning en (faal)angsten, het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfstandigheid en uiteindelijk de zelfredzaamheid.

Een hulphond voor Autisme is maatwerk.

Je allerbeste vriend als Autisme hulphond (ASS hulphond) een steun en toeverlaat in situaties, waar u extra begeleiding nodig heeft. 

U leert onder deskundige begeleiding om uw eigen autisme hulphond te trainen, de hond leert spanning en blokkades te signaleren. Vervolgens leert u samen met een vaste coach, hoe u middels een signaleringsplan kunt reageren en uiteindelijk om kunt gaan met deze voor u moeilijke situatie.

Ook voor een kind met autisme biedt een hulphond uitkomst.
 

Uw kind is slim, vrolijk, vindingrijk en vriendelijk, maar kan ook vaak bang en gefrustreerd reageren, waardoor het kind in paniek raakt of angst ervaart.

Uw kind vindt de wereld leuk maar tevens een moeilijke en spannende plek.

Opgroeien gaat gepaard met zelfstandigheid, maar dit is nu juist hetgeen moeilijk is voor een kind met een ASS. Alleen naar de wc gaan, naar een ander vertrek of zelfs douchen, slapen, buiten wandelen, spelen, naar school of het winkelcentrum gaan. Deze situaties kunnen gepaard gaan met vele emotionele obstakels, waarin uw kind extra ondersteuning nodig heeft van een begeleider.

Als ouder kun je niet 24/7 je kind steunen en helpen bij alle dagelijkse handelingen. Een hulphond kan in deze situaties als extra begeleiding ingezet worden.

Een ASS (autisme spectrum stoornis) hulphond vormt een rots in de branding voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis vanaf 14 jaar. De hulphond wordt geleerd om spanning te signaleren, tevens leert uw kind om de situatie middels een signaleringsplan te kunnen handelen in deze situatie. De honden vormen een baken van rust en stabiliteit op spannende momenten. Dit kunnen alle daagse situaties op straat zijn, maar ook situaties in huis, op school of op het werk. 

Daarnaast worden deze honden getraind om actief deëscalerend op te treden bij angsten, door de spanning vroegtijdig te signaleren en te doorbreken. 

 

 

Een hulphond geeft vrijheid, opent deuren en helpt te ontwikkelen.  

“Ondanks alles zijn zij vrienden voor het leven”

 

Wij werken met deskundige mensen, gespecialiseerd in het werken met volwassenen en kinderen met een autisme spectrum stoornis. U wordt gedurende het traject toegewezen aan een vaste begeleider en vertrouwenspersoon. 

De door ons ontwikkelde opleidingsmethode is uniek in Nederland, tevens boeken wij al enige jaren verbluffende resultaten met de inzet van een autisme hulphond.

 

Onze trainingsmethode wordt sinds 2019 ook ondersteund door nieuwe wetenschappelijke inzichten. 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een hulphond? Of wilt u direct een aanvraag doen voor een autisme hulphond? Dan kunt u hier het aanvraagformulier invullen.

Heeft u naar aanleiding van deze pagina nog andere vragen? Dan kunt u onderstaand contactformulier invullen.

hulphond voor autisme.JPG
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page