top of page

Met een laag cortisol vallen lichamelijke functies langzaam uit, er is cortison in de vorm van een pilletje of noodspuit nodig. Zonder deze medicatie zal de persoon de bewustzijn verliezen en zonder cortisol is het onmogelijk om te leven. Helaas bestaat er nog geen apparatuur om cortisol in het lichaam te meten, hierdoor is de persoon in vele situaties te laat met het herkennen van signalen. 
De Addison ADL+ hulphond, voert ondersteunende ADL taken uit en ruikt de verandering in lichaamsgeur die gepaard gaat met de daling van het stresshormoon cortisol. De hond meldt deze daling vroegtijdig waardoor een levensgevaarlijke Addison crisis voorkomen kan worden. Doordat de persoon voor een crisis niet meer in staat is om ADL taken uit te voeren, zal de hond de persoon ook hierbij ondersteunen. 

De ASS hulphond begeleidt zowel jonge kinderen als volwassen met een autisme spectrum stoornis waarbij angst op de voorgrond staat. Angst kan een lichaam letterlijk verlammen, de spieren raken verzuurt en de persoon kan nog moeizaam op de benen blijven staan. De ASS+ hulphond leert naast de ADL taken ook zijn neus te gebruiken. Hij ruikt verandering in lichaamsgeur, namelijk een toenemende stresshormoon. Hij heeft specifieke handelingen geleerd waarmee hij de spanning van zijn begeleider kan reduceren.

Een veel te lage bloedsuikerspiegel (Hypo), kan de spieren verzuren, omdat alle reserve glucose (suiker) op raakt. De persoon kan buiten bewustzijn raken en de controle over het lichaam verliezen. Deze verzuring (extreem vermoeid gevoel en krachtverlies) kan nog lang aanhouden na een Hypo. De hond leert ADL taken, zodat de persoon zelfstandiger kan leven met een veiliger gevoel. De hond zorgt voor de eerste hulp door het zoeken en brengen van de medicatie (suiker of insuline).
Een diabetes ADL+ hulphond ruikt ook verandering in lichaamsgeur, namelijk schommelingen in de bloedsuikerspiegel. De hond meldt vroegtijdig een daling of stijging van de bloedsuikerspiegel om (levens)gevaarlijke bloedsuikerwaardes te voorkomen.

Voor, tijdens en na een insult verliest de persoon langzaam de controle over het lichaam (en spraak functie). Door spierzwakte is de persoon niet meer in staat om zonder aanwezige hulp te functioneren. Een hulphond kan deze hulp bieden door de nodige ADL taken uit te voeren. 
Een epilepsie ADL+ hulphond is ook een signaleringshond getraind om de signalen van een insult vroegtijdig te herkennen en de baas te alarmeren. Toch zijn er aanwijzingen dat een getrainde hond een insult vroegtijdig kan ruiken, alvorens er lichamelijke veranderingen plaatsvinden. 

De PTSS hulphond signaleert toename van spanning bij de baas met een Posttraumatische Stressstoornis.

Angst kan een lichaam letterlijk verlammen, de spieren raken verzuurt en de persoon kan nog moeizaam op de benen blijven staan. De PTSS+ hulphond leert naast de ADL taken ook zijn neus te gebruiken. De hond ruikt verandering in lichaamsgeur, die gepaard gaan met de schommelingen van de stresshormonen welke voor stress en uiteindelijk tot een angstaanval of paniekaanval kunnen leiden. De geleider voelt deze lichamelijke spanningen zelf niet meer aan, wat kan leiden tot een dissociatie of paniekaanval. De hond meldt deze schommelingen vroegtijdig, waardoor de belastbaarheid van de baas toeneemt en activiteiten beter gedoseerd kunnen worden.

Bij Stichting Kibō kunt u deze hulphonden aanvragen

Assistentiehond

Meer informatie

assistentiehond
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page