top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

🐛 WAARSCHUWING Eikenprocessierups een rampjaar! 🐛

🐛WAARSCHUWING Eikenprocessierups een rampjaar!🐛


Vermijd komende maanden de woonplaatsen van de rupsen tijdens wandelingen. De meeste bomen zijn voorzien van een wit/rood waarschuwingslint.

De giftige brandharen van de rups kunnen door de lucht verspreiden. De rupsen scheiden een geur af die aantrekkelijk kan zijn voor honden en katten.

Laat uw hond dus niet in de buurt van eikenbomen snuffelen of gras eten.


Er zijn dit jaar 3 keer zoveel eikenprocessierupsen als vorig jaar volgens het kenniscentrum Eikenprocessierupsen. Tevens geven zij het advies om de rupsen niet te bestrijden met hitte. De Eikenprocessierups krijg je alleen weg met 600 graden en met het wegbranden bereik je enkel de temperatuur van 300 graden. Als je de rups probeert te verbranden, schieten ze als schrikreactie hun haren weg, deze worden vervolgens verspreid door de lucht met alle gevolgen van dien.


Wat de onderzoekers ook opviel, is dat de rupsen dit jaar op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen.


🐛 Hoe kun je schade beperken van de Eikenprocessierups?

Als je iets wil doen, kun je met haarlak of met lijm de brandharen proberen te fixeren om verspreiding te voorkomen.


🐛 Wat zijn de gevolgen van de brandharen?

De eikenprocessierups verspreidt brandharen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen bij mensen en dieren. Zo kunnen de haartjes jeukende bultjes, zwellingen en benauwdheid veroorzaken. Maar de brandharen kunnen nog meer schade veroorzaken als deze in contact komen met je ogen.


🐛 Wat kun je doen tegen de jeukende bultjes?

Er zijn een aantal middelen die de jeuk kunnen remmen.

Een goedkope effectieve oplossing is: Een aloë Vera plant kopen (deze groeien snel) en elke keer voor gebruik een stukje stengel eraf snijden. De stengel kun je opensnijden en dan zie je aan de binnenzijde een soort slijmerig gel en dit kun je op de bultjes smeren. Dit kan verzachtend werken en het genezingsproces versnellen.


🐛 Wat als u of uw hond in aanraking is gekomen met de brandharen?

Probeer de brandharen te verwijderen met plakband en neem contact op met uw dierenarts om pijnbestrijding te krijgen. Ook kan het helpen om de haren onder de douche af te spoelen. Als een hond de haartjes van de rups inademt kan er een heftige allergische reactie volgen. De ‘allergische’ reactie kan zelfs dodelijk zijn.

Neem voor uzelf direct contact op met de huisarts om de schade te bespreken.
39 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page