top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

PTSS hulphond Nina in actie!


Gisteren was de intocht van Sinterklaas in Heerhugowaard. Joyce het baasje van Nina kon al een aantal jaar niet meer aan dit feest deelnemen. De PTSS maakte het de ooit levenslustige en actieve vrouw onmogelijk om aan dit vrolijke feest deel te nemen.

Dit veranderde toen Kibo Medical Detectiondogs twee jaar geleden Nina opleidde tot PTSS hulphond. En met groot succes! Nina werd getraind om afwijkende lichaamsgeuren te detecteren. Bij stijgende stress en angst geeft Nina, ondanks drukte of lawaai, tijdig een melding (pootje), zodra zij de daarbij gepaard gaande afwijkende lichaamsgeuren ruikt.

Na Nina's melding dient haar baasje een stappenplan te volgen, waardoor haar angst en stress daalt. Tijdig ingrijpen voorkomt dat haar baasje een zware terugval krijgt en stimuleert en bespoedigt haar herstel.


Wereldwijd heeft Kibo Medical Detection dogs de eerste PTSS hulphonden getraind op afwijkende lichaamsgeur. En met groot succes! De op lichaamsgeur getrainde honden kunnen verschillende concentraat lichaamsgeur detecteren.

Afgelopen jaar is er voor het eerst wetenschappelijk onderzoek verricht of honden angst kunnen ruiken en hoe (ongetrainde) honden daarop zelf reageren. Zodra een hond stress bij de mens waarneemt, "spiegelen" zij dit gedrag. Dit betekent dat een hond ook zelf angstig wordt en dit kenbaar maakt met stresssignalen (bv vluchtgedrag, blaffen, opspringen). Door deze stresssignalen af te geven probeert de hond de situatie te redden en daarmee zichzelf in een veiligere situatie te brengen.

Het is dus belangrijk voor de welzijn van de hond, om op een positieve manier getraind te worden als hij blootgesteld wordt aan angstgeur. En door middel van training kan angstgeur voor de hond omgetoverd worden naar een feestje met beloningen!

Joyce maakt wekelijks een blog deze kunt u lezen op haar eigen pagina Nina - PTSS hulphond

138 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page