top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Het verhaal van combi ADL+ Addison en Diabetes hulphond Stan

Unieke en eerst getrainde combi medische detectie hulphond Addison + Diabetes

Unieke ADL+ hulphond Addison + Diabetes


Hallo mensen van Prins! Wat een fijn cadeau hebben Stan en ik van jullie mogen ontvangen: een half jaar Procare dieet huid/darm Hypoallergeen. Jullie sponsering voor de honden van Stichting Kibo is echt een bijzonder cadeau, voor bijzondere honden en daarvoor willen wij jullie graag bedanken.

Waarom is het zo bijzonder?

Graag neem ik jullie mee wat Stan voor mij nu betekent, in de toekomst nog meer kan betekenen. En waarom een goede gezondheid van Stan daarbij belangrijk is.

Al sinds januari 2019 was ik in contact met Stichting Kibo. Zij hebben mij geholpen in de zoektocht naar een oplossing voor mijn problemen rondom een lijf, dat niet meer zo functioneerde als ik zou wensen.

Sinds 2016 ben ik namelijk door het gebruik van langdurig Prednison bij mijn Astma, bijnierschorsinsufficiënt geworden. Daarnaast heb ik ook nog Diabetes (suikerziekte) gekregen.

Bijnierschorsinsufficiënt noemen ze ook wel de ziekte van Addison, waarbij twee kleine organen, boven op de nieren onvoldoende of geen hormonen meer produceren. Deze hormonen heb je nodig voor heel veel processen in je lichaam.


Niet tijdig innemen van medicatie kan leiden tot coma of overlijden.

Het niet innemen van een ‘vervangend’ medicijn (meerdere malen per dag) kan leiden tot coma of overlijden.

Op weg gaan zonder deze medicijnen én een noodpakket is ‘gewoon’ levensbedreigend. Dat noodpakket heb je nodig voor situaties waarbij je meer medicijnen nodig hebt dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld als je getuige of onderdeel bent van een stressvolle situatie. En dat te bedenken dat ‘simpelweg’ een vinger tussen de deur, slecht-nieuws gesprek of ergens anders van schrikken al een stressvolle situatie is.

Addison (laag cortisol) is niet meetbaar met een instrument.

Het onvoorspelbare van het hebben van de ziekte van Addison is dat je niet kan meten of je te weinig medicijnen hebt genomen ten opzichte van wat je lijf nodig heeft in bepaalde situaties. Dit zorgt ervoor dat je in een te laat stadium pas klachten krijgt van lage bloeddruk, flauwvallen, buikpijn etc. Eigenlijk wil je niet dat deze klachten optreden en wil je, voordat de klachten ontstaan meer medicijnen innemen. Hetzelfde geldt voor een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel. Deze kun je wel meten, maar soms merk je het zelf te laat op! En dan heb je een heel arsenaal aan klachten en duurt het veel langer om je weer prettig te voelen.


Een ADL+ Addison hulphond maakt verschil.

En hier komen de honden van Stichting Kibo, en in mijn situatie Stan om de hoek kijken, letterlijk en figuurlijk.

Stan en zijn collega Medical Detection Dogs hebben namelijk geleerd om hun speurneus te gebruiken en dat is niet zomaar gegaan. Zo heeft Stan een hele uitgebreide opleiding gehad, voordat hij bij mij kwam. Zo leerde hij o.a in het gastgezin al een hoge en een lage bloedsuikerspiegel te detecteren. Hij heeft dat geleerd door de geur te koppelen aan afwijkende bloedwaarden, en daarna te seinen met zijn poot op het been.


Een sensor op vier poten.

Zo komt Stan regelmatig even langs om te snuffelen en als hij dan een afwijkende geur detecteert geeft hij een poot op mijn been. Voor wat betreft het detecteren van een te laag cortisol (hormoon wat ontbreekt bij de ziekte van Addison) zijn Mieke en ik Stan aan het leren om te seinen met een ‘Nose Nudge’. Een duw met zijn neus tegen mijn onderarm of been. Dat leren we hem aan met bepaalde oefeningen zoals geur detectie en het continue positief belonen.

Een groot spel voor de hond.

Stan vindt het helemaal fantastisch als we samen aan het trainen zijn en dat doen we toch wel drie tot vier keer per dag. De ene keer binnen en de andere keer buiten tijdens de wandelingen, want Stan moet natuurlijk ook buiten kunnen detecteren als er iets mis is met mij. Verleidelijke geurtjes tijdens een bostocht zijn soms nog wel moeilijk om te negeren, maar als Stan de ‘oefengeur’ met zijn jachthondenneus opmerkt, staat hij gelijk in de juiste stand.

Het is zo lief om te zien hoe hij graag voor je wil werken en er ook plezier aan beleefd.


Mieke komt bij ons thuis om te trainen en nieuwe stapjes in de training door te nemen. Er is een logboek waarin de vorderingen van Stan bijgehouden kunnen worden. Ook stuur ik regelmatig filmpjes en foto’s van Stan naar Mieke, zodat zij kan zien met welke stappen wij bezig zijn.


Prins brokjes en worst.

Het belonen van Stan voor goed uitgevoerde oefeningen doe ik vaak met de Prins Brokjes, ze zijn makkelijk te breken en hij vindt ze lekker. Voor het belonen van meldingen van een te laag cortisol/suiker of juist een te hoge suikerwaarde, krijgt Stan een andere beloning om het verschil te duiden.


Meer dan alleen je neus gebruiken.

Stan heeft inmiddels veel commando’s aangeleerd naast de geurtrainingen, zo kan hij heel rustig onder je stoel liggen, erg handig als je in het ziekenhuis bloed moet laten prikken of een artsenbezoek hebt. Hij kan achter je aanlopen en gaat zitten als je stilstaat, wat weer erg handig is als je in een winkel door smalle paadjes moet. Naast lopen en achter langs wisselen van kant kan hij ook erg netjes.


Na 1,5 jaar weer naar buiten!


Natuurlijk is Stan ook lekker vrij om hond te zijn en samen genieten we dan van de buitenlucht hier in ons bos: Pampushout. Ik ben anderhalf jaar lang niet buiten geweest en sinds Stan er is, durf ik weer naar buiten en geniet ik samen van zijn speur-spelletjes en met andere honden spelen, om vervolgens samen met een frisse snoet weer naar huis te gaan. Ik kom door Stan weer buiten en ik voel mij beter, omdat ik sneller kan ingrijpen op afwijkende waarden van mijn lijf.

Het Prins Care-Team staat altijd voor onze hulphonden klaar.

Dat Stan er door jullie brokjes een goede gezondheid op nahoudt is zo fijn om te weten. Zijn vacht glanst, hij heeft een gezond gebit en de dierenarts ziet een prachtige lieve hond, die in goede conditie is om zijn ‘werk’ aan te kunnen.

Dus dank jullie wel dat jullie ons zo’n goede start samen geven door zijn voer te sponsoren! Als jullie het leuk vinden om wat vaker van Stan te horen, dan houd ik jullie graag op de hoogte van de vorderingen van Stan, want Stan is nog in opleiding en het examen volgt dus nog.

Veel groetjes van Stan en Diana837 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page