top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Wolfsteken 'staartvlek' op de staart bij honden


Wat is het wolfsteken?

Met het wolfsteken wordt de kliergebied bedoeld, welke op een derde afstand van de staartaanzet voorkomt, bovenop de staart (L. David Mech, 1974), dit teken kenmerkt zich in een patroon van een driehoek en heeft een afwijkende kleur en aard van de verdere haargroei van de staart. De haren van deze wolfsteken zijn meestal donkerder, ruwer, of schaarser en kan zelfs in vele gevallen een kale driehoekige plek zijn en is ook aanwezig bij honden (Michael Fox, 1971).

Veel mensen onderscheiden ten onrechte deze geurklier als een groot verschil tussen wolven en honden (Marar, 1993)

Niet alle honden van een specifiek ras heeft deze 'staartvlek', maar bij meerdere rassen komt dit teken voor. Bij rassen zoals de mechelse herder en Rhodesian Ridgeback, zul je deze 'staartvlek' vaak kunnen zien. Maar ook bij katachtige komt deze 'staartvlek' voor.

De klier en het wolfsteken kunnen ook onafhankelijk van elkaar voorkomen.

Het wolfsteken bestaat uit twee onderdelen, de klier ook wel 'vioolklier' genoemd en de kenmerkende straatvlek. Deze kliergebied in de huid is bij de wilde hondachtigen, zoals bij vossen en jakhalzen regelmatig gevormd.

De functionaliteit van deze 'vioolklier' gaat gepaard met de hormoonproductie tijdens seksuele activiteit. Bij de meeste hondenrassen is deze staartvlek niet meer te herkennen of is alleen tijdens de puppy fase zichtbaar. Bij sommige honden is de staartvlek wel zichtbaar maar heeft deze geen functie (geen klier). Er zijn echter honden die wel het wolfsteken met geurklier hebben, deze wordt door de eigenaar ervaren als stinkende plek.Canis lupus. By L. David Mech | 1974 by The American Society of Mammalogists


3.395 weergaven0 opmerkingen
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page