top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Blaffen afleren als de deurbel gaat - of aanleren dat een deurbel leuk is?


Blaffen naar de deurbel is een grote ergenis van vele hondeneigenaren.

Blaffen is voor de hond gewoon een manier van communiceren, niet alleen om zijn emotie te uiten, maar daarmee ook de mens iets duidelijk proberen te maken.

Zo betekende het geluid van de bel in het begin niets voor de hond, maar heeft hij hier later een associatie bij gekregen. De hond heeft een aantal keer ervaren dat na het horen van de deurbel, zijn baas in beweging komt en naar de voordeur loopt. De hond hoort daarna gepraat bij de voordeur, terwijl hij vol spanning aan de andere kant van de deur wacht op een vervolg actie. De onbekende postbode kan spannend klinken en de hond krijgt deze niet te zien, er kunnen onbekende mensen opeens binnen lopen of juist bekende mensen waar de hond een leuke associatie bij heeft.

De hond legt dus een verband tussen de bel, zijn opwinding, actie van zijn eigenaar en nieuwe of bekende mensen op zijn terrein. De bel is dus een voorspeller geworden voor leuk bezoek of voor de hond onaangename mensen aan de deur, waarbij de eigenaar actie moet ondernemen en de hond dus onrust ervaart. Want als de eigenaar opstaat dan worden de mensen binnengelaten of gaan ze weer weg. De hond wordt hier vaak niet bij betrokken, dus communiceert hij op zijn eigen manier, om iemand zo snel mogelijk binnen te krijgen of zo snel mogelijk weg te jagen van zijn terrein. Dit doet de hond door te gaan blaffen, de eigenaar raakt hierdoor soms gefrustreerd en komt daardoor nog sneller in beweging. Dit is een wisselwerking waardoor de hond ook steeds gefrustreerder of enthousiaster wordt. De hond wordt dus door de commbinatie bel en de actie van de mens, welke daarna volgt geconditioneerd.

Als u niet thuis bent en de bel gaat, dan kan niemand open doen, de hond kan gefrustreerd raken en kan zichzelf kalmeren door te gaan blaffen en dit heeft ook nog effect omdat de persoon weer weg loopt na zijn blafconcert. De hond kan denken dat hij succes krijgt door te gaan blaffen en dit werkt zelfbelonend.

Door de deurbel een voorspeller te maken van een leuk gevolg voor de hond, kun je hem een leuke associatie geven, waarbij hij ook even bezig is. De hond zal een rustiger en afwachtende houding aannemen voor hetgeen wat hij krijgt bij het horen van de bel.

Hiervoor gebruiken wij een voer-trainer en in het filmpje kun je zien hoe je deze nieuwe deurbel een leuke associatie kunt geven. Zo wordt het komen van mensen op het terrein van de hond leuker dan het weggaan van mensen, want dat levert niets meer op.


honden hebben vrij soepele stembanden en er zijn dan ook verschillende onderzoeken naar gedaan, uit de resultaten van de verschillende onderzoeken werd geconcludeert , dat wij mensen los van enige informatie, heel goed de emotie van honden kunnen onderscheiden in de blaf van de hond. Honden hebben door de jaren heen, steeds beter leren te communiceren met de mensen en blaffen heeft daarbij voor de hond veel effect.392 weergaven0 opmerkingen
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page