top of page

Wanneer medicatie en behandelingen niet helpen om de epilepsie onder controle te krijgen, kan een epilepsie-hulphond de uitgelegen oplossing zijn.

Epilepsie is een stoornis in de hersenen. Hersencellen communiceren door middel van elektrische impulsen, maar bij epilepsie verloopt deze communicatie soms niet goed. De hersencellen raken overactief en er worden te veel signalen afgegeven. Het gevolg is een epileptische aanval, ook wel een insult genoemd.

Een aankomende epilepsieaanval veroorzaakt een verandering in lichaamsgeur. Deze geur is voor mensen niet waarneembaar, maar honden met hun geavanceerde neus kunnen deze geur wel waarnemen. Geuren die voor een hond waarneembaar zijn, kunnen wij koppelen aan een commando. De hond leert, als ik deze specifieke geur ruik, dan signaleer ik mijn geleider en dat levert mij een super beloning op.

Waarom een epilepsie hulphond?

Een Epilepsie-hulphond wordt getraind om de baas te signaleren op het moment dat er een aanval/insult aankomt. Dit kan bijvoorbeeld door met de neus tegen een been aan te duwen of door een poot op het been te leggen. Omdat de hond vroegtijdig een aanval kan signaleren, kan de geleider daarop anticiperen. De geleider kan bijvoorbeeld gaan zitten of liggen om te voorkomen dat hij of zij zich bezeert door een val. 

Wat doet een epilepsie hulphond?

“Kibō Medical Detection Dogs is gespecialiseerd biomedische geur detectie. Wij trainen de honden op afwijkend lichaamsgeur en geven de honden een positieve associatie met deze lichaamsgeuren.“

De hond kan na het signaleren ook iemand die nabij is waarschuwen en medicijnen halen en brengen.
Daarnaast kan een hond hulp bieden tijdens een aanval. De hond kan bij de geleider gaan liggen om hem of haar ondersteuning te bieden.
Als de geleider bijkomt zorgt de nabijheid van de hond voor rust en een gevoel van veiligheid.
Naast het signaleren van een insult wordt de epilepsie hulphond ook getraind om verschillende ADL-taken (algemene dagelijkse levensverrichtingen) uit te voeren. 

Hoe kan een epilepsie hulphond nog meer ondersteuning bieden?

Met een epilepsie-hulphond zijn mensen met epilepsie minder afhankelijk van de mensen om zich heen en voelen ze zich veiliger. Daarnaast krijgen mensen er een maatje voor het leven bij!
Denkt u dat een epilepsie-hulphond u zou kunnen helpen? Neem gerust contact op. Wij kijken graag samen met u wat er mogelijk is en wat wij voor u kunnen betekenen.
Klik hier om een aanvraagformulier voor een epilepsiehulphond in te vullen.

Heeft u interesse in een epilepsie hulphond?

hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page