top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Diabetes hulphond erkend


Dat is waar wij als organisatie naar willen streven in Nederland. De diabetes hulphond is in Nederland nog erg onbekend en er zijn dan ook nog weinig gecertificeerde diabetes hulphonden. Sinds 1,5 jaar merken wij de groei in de populariteit van de diabetes hulphond, mensen lezen er steeds meer over en Kibō heeft zich het afgelopen jaar ingezet door op meerdere plaatsen in het land lezingen en voorlichtingen te hebben geven. Zo is Kibō ook een zeer prettige samenwerking gestart met Diabetes vereniging Nederland.

Zodra de noodzaak erkend wordt en de resultaten verbluffend zijn en dan ook nog de kosten rendabel zijn voor de zorgverzekeraar, zal er bekeken worden of er vergoeding mogelijk is. Want in de meeste gevallen kan de diabetes hulphond levensreddend zijn. Vele mensen hebben helaas comateuze en daarbij traumatische ervaringen door de snelle daling van de veel te lage bloedsuikerspiegel. De nachten zijn voor deze cliënten het grootste gevaar, omdat zij er niet zelf van wakker worden.

Een goed getrainde diabetes hulphond kan in deze situaties alarmeren dat de suikerspiegel aan het dalen is of zelfs aan het stijgen is. Zo kan de cliënt sneller handelingen verrichten en in de nachten op tijd wakker gemaakt worden.

Kibō Medical Detection Dogs doet momenteel onderzoek naar de diabetes hulphond. Kelly, stagiaire HBO diergezondheid en management heeft dit project voor haar afstudeerstage gestart. Zij zal komende 3 maanden onderzoeken wat de voordelen zijn van de diabetes hulphond, zo ook ten opzichte van onder andere de sensor. Hoe snel en accuraat een hond reageert ten opzichte van de medische apparatuur en de financiële vergelijking hier tussen, wat weer interessant is voor de zorgverzekering.

Voor dit onderzoek gebruiken wij onze eigen ervaringen met de huidige diabetes hulphonden, de ervaringen van onze cliënten gedurende de opleiding (effectiviteit van de opleiding) en de informatie van onze collega’s vanuit andere landen. Deze landen werken al veel langer met de diabetes hulphond, ook wel diabetic alert dog of diabetikerwarnhund genoemd. In sommige situaties is in deze landen zelfs vergoeding vanuit de zorgverzerkering mogelijk voor de diabetes hulphond.

#diabeteshulphond #diabetes #erkendehulphond #Kibo #getraindediabeteshulphond

hulphond Kibo
bottom of page