top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Diabetes hulphond, moet ik een hypo en/of hyper opwekken tijdens de training?


De diabetes hulphond, welke in Nederland nog niet zo bekend is krijgt steeds meer publiciteit en bekendheid, wij zijn erg blij met deze noodzakelijke erkenning. De afgelopen twee jaar wordt er door belangenorganisaties steeds meer informatie verstrekt aan diabetes patiënten, hierdoor is de belangstelling voor de diabetes hulphond aanzienlijk gestegen.

Jaren lang worden er al dieren ingezet om diabetes vast te stellen. De zoetige geur welke het lichaam uitscheidt in bijvoorbeeld de urine is kenmerkend van een diabetes patiënt. Voor 1920 was er nog geen moderne technologie die de diagnose diabetes mellitus mogelijk maakte. Patiënten werden in het ziekenhuis voornamelijk door artsen en verpleegkundige gediagnosticeerd door de kenmerkende zoete geur, ook wel als appel geur omschreven.

De urine van een mogelijke diabetes patiënt werd ook wel eens opgevangen en op een schaaltje buiten neergezet, kwamen er wespen op de urine af? Dan was diabetes heel waarschijnlijk.

De diabetes hulphond wordt getraind om de TE lage of TE hoge bloedsuikerwaarden vroegtijdig te herkennen en zijn eigenaar hiervoor te waarschuwen, ook hierbij wordt gebruik gemaakt van lichaamsgeuren.


Nou krijgen wij heel vaak de vraag: “Moet ik een hypo of hyper opwekken om te kunnen trainen met de hond?”

De grootste angst van een diabetes patiënt is het ervaren van een hypo of een hyper! De gedachten om een hypo en/of hyper te moeten opwekken voor een training met de hond schrikt daardoor uiteraard heel erg af.

De diabetes hulphonden trainer van Kibō heeft een (sport) medische achtergrond en waakt dan ook over de gezondheid van haar cursisten. Een hypo en/of hyper is niet alleen een traumatische ervaring voor de diabetes patiënt, maar kan ook een levensgevaarlijke situatie worden. Zo kan een diabetes patiënt tijdens een hypo zijn/haar bewustzijn verliezen en in coma raken. Door een hypo en/of een hyper te forceren, door te bolussen of extra zoetigheid te nemen kun je de controle verliezen over je lichaam met alle gevolgen van dien.

Er wordt dus NOOIT tijdens de opleiding geforceerd of opdracht gegeven om een hypo en/of een hyper op te wekken. Dit is helemaal niet nodig tijdens het trainen van een diabetes hulphond.

#diabeteshulphond #hypo #hyper #hulphond #diabetespatient

hulphond Kibo
bottom of page