top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Diabetes hulphond getraind of ongetraind


Mijn hond reageert tijdens de schommelingen van mijn bloedglucose, zonder dat dit is aangeleerd. Is dit wel zo? en wat betekent dit op langere termijn?

Jazeker is dit mogelijk. Honden zijn sociale dieren en kunnen sterk reageren op de stemming van personen. Jouw fysieke conditie heeft weer invloed op je gemoedstoestand, voel je jezelf niet lekker, heb je pijn of zit je niet lekker in je vel, dan kan je stemming hierdoor veranderen.

Waar reageert de ongetrainde hond dan op tijdens de schommelingen van de bloedglucose? Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. Er zijn meerdere mogelijkheden wat voor de hond tijdens schommelingen van de bloedglucose waarneembaar is.

Serotonine is een neurotransmitter, dit is een signaalstof welke in synapsen zenuwpulsen overdraagt tussen neuronen in het zenuwstelsel of impulsen overdraagt van motorische zenuwcellen op spiercellen of van zenuwreceptoren op sensorische zenuwcellen.

Deze neurotransmitter heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, eetlust en het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Tijdens een sterkte daling of stijging van de bloedglucose, zijn er dus twee soorten processen in het lichaam welke waarneembaar zijn voor de hond. De geurstof van de hypo en of hyper, welke bij een zeer hoge concentraat voor ons mensen ook waarneembaar is. En de neurotransmitter serotonine, welke ervoor kan zorgen dat je door de hypo en of hyper slaperig voelt, onzeker of chagrijnig wordt, pijnprikkels kan ervaren (hoofdpijn) of een combinatie van deze impulsen ervaart.

Er is nog geen onderzoek welk proces voor de (ongetrainde) hond eerder waarneembaar is. Wel weten we dat enkele ongetrainde honden hierop kunnen reageren (ook bij andere aandoeningen).

Wat betekent dit voor de ongetrainde 'diabetes' hulphond?

Een ongetrainde hond, die een sterke band heeft met zijn eigenaar kan op deze signalen reageren al voor dat de eigenaar deze ervaart. De hond kan kleine impulsen waarnemen door middel van kleine gedragingen, maar ook zeker door zijn zeer sterke reukvermogen.

Waarom reageert de hond, dit heeft eerder nooit iets opgeleverd?

De hond regeert als een soort alarm, hij probeert jou te waarschuwen dat er iets met jou gaat gebeuren wat de hond niet prettig vind. Ongetrainde honden kunnen daarbij zelfs kalmerende- of stress-signalen geven. De hond heeft uit zijn ervaring geleerd, als hij dit proces waarneem, dan wordt mijn eigenaar niet meer zo leuk in de omgang en zelfs ziek, hij wil waarschuwen om dit proces te voorkomen.

Deze waarneming van de hond is dus gebaseerd op een negatieve ervaring en gevolg, het heeft voor de hond geen positieve betekenis. Een ongetrainde 'diabetes' hulphond kan zelfs 3 jaar lang op zijn manier alarmeren, maar uiteindelijk de situatie uit de weg gaan. Er kan dus extinctie optreden het gedrag van de hond welke hij trouw elke dag of week liet zien dooft uit en uiteindelijk zal de hond jou dus negeren of uit de situatie lopen. Dit is weer ongunstig voor de hechte band welke jij met de hond had, maar ook voor het stressniveau van de hond.

Wat is het voordeel van de getrainde diabetes hulphond en kan dit alsnog getraind worden met een ongetrainde hond?

Jazeker kun je alsnog het proces en gedrag van de hond ombuigen naar een positieve betekenis. Dit zal de hond heel erg goed doen, hij zal zelfverzekerder worden en weer zijn plaats terugkrijgen in het gezin.

Buiten de positieve ervaring van de hond, zal de hond ook eerder en gecontroleerd reageren tijdens de bloedglucose schommelingen. Door een duidelijke wederzijdse communicatie tussen hond en eigenaar, zal de hond op een voor de eigenaar duidelijke manier alarmeren en de eigenaar op een voor de hond duidelijke manier zijn hulp accepteren en hierop reageren. Hierdoor creëer je rust en stabiliteit.

Een getrainde diabetes hulphond heeft geleerd dat elk signaal van zowel de neurotransmitter als de geurstof een positieve betekenis heeft. Voor de diabetes hulphond is dit proces dus één groot feest.

#diabeteshulphond #serotonine #bloedglucose

hulphond Kibo
bottom of page