top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Code rood ook voor honden!


Code rood ook voor honden!

Op de straten kun je letterlijk schaatsen door de ijzel, twee dagen wordt er al gewaarschuwd en sommige kinderen hebben vanuit school ijsvrij gekregen.

Er duiken allemaal filmpjes op van mensen die ijspret beleven op de gladde straten en sommige mensen moeten worstelen om rechtop te kunnen blijven staan, wat niet altijd lukt.

Zo komen er ook filmpjes met honden voorbij, die met hun nagels helemaal geen grip hebben op de straten die zijn veranderd in ijsbanen. Honden beseffen zich helemaal niet wat er gebeurd. Zo kunnen honden ook het gevaar van ijs niet inschatten zoals wij mensen dit wel kunnen inschatten. Honden rennen dus zoals altijd nietsvermoeden naar buiten over de gladde stoep of naar het park via de spekgladde wegen. Dit kan voor de hond gevaarlijke situaties veroorzaken.


Vooral met een koude motor kan ijzel voor honden gevaarlijk zijn!

Doordat de hond met een koude motor, nietsvermoedend naar buiten rent en zijn spieren dus nog niet opgewarmd zijn. Kan het uitglijden van de hond al heel snel zorgen voor ernstige blessures.

Maar ook de hond met een warme motor, kan door het uitglijden en verliezen van de controle ongezonde bewegingen maken en hierdoor ernstige blessures oplopen en zelfs zijn poot breken.

Probeer de meest gladde paden met uw hond te vermijden en houd de hond aangelijnd, zodat u de controle heeft over de hond en hij niet weg kan rennen de gladde straat over.

Let ook op voor pekel, dit kan ervoor zorgen dat de voetzolen van uw hond uitdrogen en zelfs pijnlijke kloofjes veroorzaken. De volgende dag is dit nog pijnlijker, wanneer de hond weer pekel in deze kloofjes krijgt. Ondanks dat zout slecht is voor honden, vinden ze het heerlijk en zullen honden dus ook al het pekel uit de vacht likken, teveel zout kan schadelijk zijn voor de hond.

Het advies is dan ook: Spoel de poten van uw hond bij thuiskomst goed af, of gebruik daarvoor een bakje met lauwwarm water. Dit kan tevens de eventuele ijsklonten tussen de voetzolen van uw hond laten verdwijnen.

U kunt de poten van uw hond ook voor de wandeling insmeren met bijvoorbeeld uierzalf.

#Ijzel #honden #gevaarlijk #Coderood

hulphond
bottom of page