top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulphond

Waarom een diabetes hulphond?


Waarom een diabetes hulphond?

Een diabetes hulphond wordt getraind op het verwijzen van een verhoging of verlaging van de bloedsuikerspiegel, deze waarde is per individu anders bepaald. De waarde waarbij de hond zal reageren, voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te ver stijgt of te laag daalt, zodat de eigenaar zich op tijd kan behandelen.


Op korte termijn

Voor de diabeet die de hypo’s en/of hyper’s niet meer voelt aankomen en dus altijd een ziek gevoel ervaart, is een diabetes hulphond op korte termijn een grote uitkomst. Het gevoel van ziek zijn en de gevolgen van een hypo en of hyper kunnen een hoop beperkingen geven in het dagelijks leven. Een hond geeft de bewegingsvrijheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen terug.

Ook voor mensen die een hypo en of hyper wel voelen aankomen, maar deze waarde alsnog te hoog of te laag liggen, kunnen lichamelijke beperkingen geven in de toekomst. Ook deze mensen zijn gebaat bij een diabetes hulphond.

Op lange termijn

Welke lichamelijke beperkingen kan een diabetes hulphond voorkomen of reduceren in de toekomst?

Als hypo’s of hyper’s een enkele keer voorkomen, maakt dit niet direct het lichaam kapot. Echter hoge waarden gedurende langere tijd, is erg slecht voor het lichaam. Dit zorgt voor schade aan organen, lichaamsweefsels en zenuwen op lange termijn.

Schade aan bloedvaten uiten zich in meerdere complicaties op latere leeftijd, aan bijvoorbeeld de nieren, hart- en vaatziekten, voetproblemen, dementie, zenuwschade, huidproblemen en oogaandoeningen.

Meer bewegen heeft invloed op de bloedsuikerspiegel

Het effect van meer bewegen wordt vaak onderschat. Medicatie of insuline spuiten is niet de enige manier om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Ook lichaamsbeweging heeft een grote invloed op de bloedsuikerspiegel.

Zowel mensen zonder als mensen met diabetes worden gevoeliger voor insuline als ze meer gaan bewegen. De insuline gaat efficiënter werken. Voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten hebben ze dan minder insuline nodig.

Door meer en vaker te bewegen, neemt de vraag naar glucose toe, je spieren vragen om meer energie, de insulineongevoeligheid neemt daardoor af.

De cellen zetten de klemmende deur op een kier, waardoor het makkelijker wordt om de glucose in de cellen te laten komen.

Ook heeft bewegen een gunstig effect op:

  • de hele lichamelijke conditie

  • de bloeddruk

  • de cholesterolspiegel

  • de conditie van de hartspier

  • de insulinegevoeligheid

  • het lichaamsgewicht.

18 weergaven0 opmerkingen
hulphond

Bestaat dit jaar10 jaar!

bottom of page